Estetik ameliyatlar

Yüz Germe Ameliyatı ( Face- Neck Lift )

Yüz germe ameliyatı ile yüz ve boyun derisindeki sarkıklık giderilir. Çene altındaki yağlanma ortadan kaldırılır. Derialtı dokusu takviye edilir. Genellikle 40 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlara bu ameliyat uygulanır. Ameliyat hastane koşullarında, anestezi uzmanının gözetiminde, ameliyathanede yapılır. İzler, şakak bölgesinde saçlı deri içinde, kulak önü ve arkasında gizlenir. Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Dikişler 5-7 gün sonra alınır. Kişi 1 hafta sonra işine dönebilir makyaj yapabilir. 2-ay ağır egzersizlerden ve aşırı güneş ışığından kaçınması, dış darbelerden korunması önerilir. Yüz ve boyun derisine yeni verilmiş şekil, yerçekimi nedeniyle etkileneceğinden kişinin bünyesine göre bazen 5-10 yıl bazen de ömür boyu dayanır.

Alın ve Şakak Germe ( Frontoplasty )

Alında, normalde derinliği kişiden kişiye farklılıklar gösteren enine çizgiler mevcuttur. Kaşlar arasında bu çizgiler dikey bir hal alır. Zamanla kaşlar aşağı doğru iner ve kişide yorgun bakışlı bir yüz ifadesi ortaya çıkar. Bu ameliyat genellikle 40 yaşın üzerindeki, başka sağlık problemi olmayan erkek ve kadın hastalara uygulanır. Klasik yöntemde saç çizgisinin 4-5 cm. kadar gerisinde taç tarzında bir iz kalır, ancak bu iz saçlı deri içinde gizlenir. Genel anestezi ile yapılabildiği gibi lokal anestezi ve intravenöz sedasyon (Damar yolu ile uyutma) yöntemi de uygulanabilir. Ameliyat sonrası erken dönem genelde rahat geçer.

Orta Yüz ve Boyun Germe

Neden ve kimlere yüz germe yapılmalı:

Yılların etkisi ile yüzde gevşemeler ve sarkmalar meydana gelebilir. Bu nasıl olur? Yüz kemikleri 25 yaşından itibaren mikroskopik seviyede erimeye başlar. Yüz kemiklerini saran yumuşak dokular ve deri, altındaki kemik desteğin küçülmesi ile, bol ve gevşek duruma gelmeye başlar. Deri ve deri altındaki yapıda kollajen dokusu zayıfladıkça bu gevşeyen deri ve yumuşak dokular sarkar. Bu sarkan deriler artık ameliyatsız güzellik yöntemleri ile toparlanamaz duruma gelince lifting-germe yöntemlerine başvurmak gerekir.

Tedaviye nereden başlamalı?

Yüz yaşlanmasının tedavisinde ele alınacak beş ayrı yaklaşım söz konusudur:

1-Yüzümüzde erimiş, çöküntüye uğramış bölgelerin yeniden eski haline kavuşturulması için kontur düzeltmeleri.

2- Kaş ve göz çevresinde yorgun görüntü veren gevşeme, sarkma ve kırışıklıkların giderilmesi.

3- Göz kapaklarındaki sarkma ve torbalanmaların giderilmesi. Yanak –orta yüz bölgesindeki sarkmaların giderilmesi.

5- Boyun bölgesindeki sarkmaların giderilmesi.

Kişinin gereksinmelerine gore, yapılacak girişim şekilleri ve sayısı değişiklik gösterir. Yukarıda verilen sıralamaya göre bu girişimler, birinci sıradan başlamak üzere, tekli, ikili, üçlü, dörtlü veya beşli girişimler olabilir.

1-Doku enjeksiyonları (yağ dokusu veya doku kokteyli)

Bu konsept 1990’larda tarafımdan ortaya atılmış, ilk başlarda alınan güzel sonuçlar uluslararası kongrelerde takdim edildiğinde şüpheyle karşılanmış ancak yıllar içinde hemen her plastik cerrahın kabulünü görüp “olmazsa olmaz” kategorisine sokulmuştur. Bugün artık doku enjeksiyonlarının sadece kaybolmuş, bozulmuş konturları yerine koymakla sınırlı kalmayarak; aynı zamanda hücre nakilleri ile deriye canlılık ve gençlik getirdiği konusunda da fikir birliği oluşmuştur. Acaba yağ dokusu kök hücre gibi davrandığı için mi bu canlılığı ve gençliği getirmektedir? İşte şu anda bu soruya cevap bulmak için birçok ülkede araştırmalar yapılmaktadır. Doku enjeksiyonları artık yaşlanmayı geciktirmek için erken yaşlarda (30 yaş) koruyucu olarak da kullanılmaktadır.

2- Orta yüz gerilmesi ( Mid face lifting )

Bu bölgedeki kemikler en zayıf ve en erken eriyen kemik gurubudur. Erime arttıkça kemik iskeletini saran yumuşak dokularımız gevşer ve kollajen yapılar da yaş, dış etkenler, genetik yatkınlık gibi nedenlerle zayıflar, bozulur. Yanaklar, elmacık bölgeleri sarkar, gözaltlarındaki dirilik yok olur; buradaki dokular ise yer çekimi doğrultusunda aşağı doğru yer değiştirir. Genç bir yüz üçgen şekle yakın bir ovallik gösterirken; yaşlanma ile birlikte, sarkmalara bağlı olarak kare veya dikdörtgen şekil alır. Orta yüz germe( mid face lifting) ile sarkan dokular( deri,derialtı yumuşak dokular, sarkmış kas ve zarlar) vertikal olarak, yer çekiminin tersine yukarı doğru toplanıp germe işlemi yapılır. Son birkaç senedir gelişen bu yaklaşım ile alt çenedeki sarkmalar ve çok aşırı olmayan boyun sarkmaları da düzelir. Orta yüz germe, şakak bölgesi, göz kenarı ve en iyisi yanak içinden gerçekleştirilebilir. Bu yaklaşım doku enjeksiyonları ile birlikte yapılırsa çok daha güzel ve uzun süreli sonuçlar alınır.

3- Boyun Germe

Yüz germe ameliyatları içinde en çok işlem, emek ve dikkat isteyen bölgedir. Boyun ve çene altı yağ dokusu azaltılır. Boyun derisi çene altına kadar sıyrılır. Deri altındaki platisma adı verilen kaslar yukarı ve yanlara doğru gerilir. Deri fazlalıkları yanağa doğru gerilerek fazlalıkları alınır. Çene ucu çıkıntısı yetersiz ise çene ucu büyütülür. Böylece kulak önü-çene arasındaki mesafe uzatılarak boyun konturunun daha güzel ortaya çıkması sağlanır. Başarılı olmayan yüz germe ameliyatlarında, boyun ve gıdık bölgesinde fazlalık ve tedavi edilememiş sarkma görülür. Boyun germe yüz germenin en ileri götürülmüş şeklidir. Boyun germe orta yüz germe ile birlikte yapılmalıdır zira deri fazlalıklarının yukarıya doğru toparlanması ve çıkarılması gerekmektedir.

Ameliyat Sonrası Düzelme ne zaman ve nasıl olur?

Doğal deri hatları ve kıvrımları boyunca yapılmış kesiler dikişlerle kapatılır. Her ne kadar cerrah yara izlerini en az göze çarpacak şekilde ayarlamak için (örneğin saç içi) her çabayı gösterecekse de, yara izleri kaçınılmazdır. Vakaların çoğunda izler zamanla solacak ve zor görülür hale gelecektir. En fark edilir olanı kulak arkasında olandır; fakat saç ile kolaylıkla kapatılabilir.

Hastaneye yatırılmış hastalar, ikinci ile üçüncü günde çıkarılacaktır.

Yüz germe ameliyatının amacı, doğal, daha genç ve daha çekici bir görünümdür. Bununla birlikte iyileşme aşamalı olduğundan nihai sonuç en az 3 hafta farkedilmeyecektir.

Makyaj malzemelerinin kullanımına dikişler alındıktan sonra müsaade edilir. Güneşe çıkmak, ameliyat sonrası bir kaç ay sınırlanmalıdır ve buna yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanımı eşlik etmelidir.

İyileşme hızı, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, iyileşmenizin genel olarak aşağıdaki süreci takip edeceğini düşünebilirsiniz:

İlk gün:

* İyileşmenin bu erken devresinde, şişlikleri ve morlukları en aza indirmek için boyunluğunuzu kullanmanız gerekmektedir.

Bir hafta içinde:

* Şişlikler en üst noktaya çıkacak ve sonra inmeye başlayacak.

* Bandajınız açılacak ve duş alabileceksiniz.

* Dikişleriniz alınacak.

* Hafif işlerinize geri dönebilirsiniz ancak uyurken boyunluğunuzu kullanmaya devam edeceksiniz.

* Solgunluğunuzu kapatmak içn makyaj yapabilirsiniz.

İki hafta içinde:

* Morluklarınız olduysa büyük bir kısmı kaybolacak.

* Çok ağır olmayan normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.

Birkaç hafta sonra:

* Egzersizlerinize yeniden başlayabileceksiniz.

* Şişlikleriniz tamamen inecek.

* Yüzünüzdeki hissizleşme azalacak, ancak tamamen geçmesi birkaç ay alabilir.

İyileşme sürecinde, güneş ışınlarınlarından kaçınmalısınız ve uzun bir süre güneş koruyucu kremler kullanmaya dikkat etmelisiniz